Wool Knitting Yarns Price
Yün İp Nedir?
Yün ip hayvansal kaynaklı elde edilen bir ip çeşididir. Koyun veya keçi gibi hayvanların tüylerinden yapılır ve proteinli lif içeriğine sahiptir. Yünün elde edildiği hayvana göre değeri değişmektedir. Merinos koyunu yumuşak tüy yapısı ile ön plana çıkmaktadır. Bu durum Merinos yün ip değerini arttırmaktadır. Bazı kişilerde ten üzerinde kaşıntı gibi hassasiyet yaratabilir. Ancak sıcak tutması nedeni ile kış döneminde sıklıkla tercih edilen bir iplik türüdür. Kıymetli bir ip türü olmasından kaynaklı olarak, yün ip ile yapılan kışlık ürünler genellikle pahalı olmaktadır. Bundan dolayı birçok kişi yün ip temin ederek kıyafet veya aksesuarlarını kendileri örmektedir. Yün ip ile bir şeyler yapılmadan öncesinde “yün ip nedir, yün ip nasıl yapılır veya yün ip ile neler yapılır?” sorularının cevaplarının bilinmesi gerekmektedir.
Yün İp Fiyatları
Yün ip fiyatları ne kadar olduğu merak edilen bir başlıktır. Fiyatlar birçok etkene göre değişkenlik göstermektedir. Öncelikle, iplerin doğal yün ip veya organik yün ip olup olmadıkları fiyatları etkilemektedir. Organik seçenekler her sektörde olduğu gibi yün iplerde de pahalıdır. Bunun yanı sıra yün ipin saflık derecesi önemlidir. %100 yünden oluşan saf yün ip karışık iplere göre yine daha pahalıdır. Ucuz yün ip arayanlar için akrilik yün ip fiyatları cazip gelmektedir. En uygun yün ip fiyatları genellikle akrilik ile karışık olan ip türleridir. Bundan dolayı kısıtlı bir bütçe ile yapılacak ürünler için bu tür ipler tercih edilebilir.
Yün ip fiyatlarını etkileyen bir diğer unsur ise alım şeklidir. Klasik yün ipi yumakları 100 gramdan oluşmaktadır. Ancak 100 gr yün ip almak bazı durumlarda dezavantajlı olabilir. Dev bir model yapılacaksa ve hep aynı türden ip kullanılacaksa yün ipin toplu alımını gerçekleştirmek daha karlıdır. Kiloluk alımlar ile satın alanlar ip başına maliyeti düşürmektedir. Bundan dolayı toptancılardan kilo ile yün ip alarak fiyatları düşürürler. Tüm bu etkenlere bağlı olarak kesin bir fiyat verilememektedir. Ancak fikir sahibi olunması adına akrilik ile karışık olan 100 gram yün ipler 13 TL’den başlamaktadır. Yünün saflığı arttıkça fiyatlar yükselmektedir. Toptan yün ip satan online sitelerden ya da dükkanlardan da uygun fiyata yün ipler alınabilmektedir.
Yün İp Markaları
Yün ip örgü ve nakış sektöründe en çok tercih edilen ipler arasındadır. Sıcak tutması nedeni ile özellikle kış aylarına yaklaşırken tercih edilirlikleri artmaktadır. Piyasada birçok farklı markaya ait yün ip bulmak mümkündür. Hobitu gibi internet sitelerinde birçok markaya aynı anda erişip fiyat kıyaslaması yapılabilmektedir. Yün ip markaları arasında özellikle bazı markalar ön plana çıkmaktadır.
- Himalaya Yün İp
- Alize Yün İp
- Nako Yün İp
- Jumbo Yün İp
- Yarnart Yün İp
- Kartopu Yün İp
- Ören Bayan Yün İp
- Alize Angora
- Kartopu Wool Decor Yün İp
- Bebe Yün İp
Yün İp İle Neler Yapılır?
Yün ip ile örgü modelleri çeşitlilik göstermektedir. Kişilerin el becerisine ve ihtiyaçlarına bağlı olarak yün ip ile birçok farklı şey yapılabilmektedir. Dileyen kişiler yaptıkları ürünleri desenli yapabilir veya ürünlere pullu ip gibi seçeneklerle küçük dokunuşlar katabilirler. Çıkan yeni yün ip modelleri ile yapılabilen şeyler her geçen gün artmaktadır. Ancak genel olarak bir fikir vermek adına aşağıdaki kıyafet veya aksesuarlar yün ip ile rahatlıkla yapılabilirler.
- Bileklik
- Palto
- Battaniye
- Halı
- Kilim
- Kazak
- Hırka
- İçlik
- Atkı, şal
- Çanta
- Şapka, bere
- Eldiven
- Patik, çorap
Yün İp Çeşitleri
Yün ip çeşitleri yapıldıkları yün yapısı, saf olup olmamaları ve renklerine göre değişebilmektedir. Oldukça geniş bir sektör olduğundan her zevke uygun renk ve her amaca uygun yün ip bulmak mümkündür. Yün ipler üç temel kategoriye ayrılmaktadır. Her birinin kullanım yeri ve şekli farklı olmaktadır. Ştrayhgarn iplikler olarak adlandırılan yün ipi türü, son derece kalın ve pürüzlüdür. Kalın yün ip arayanlar için uygun olan çeşittir. Saf yün ip çeşitlerinden olan Ştrayhgarn, örülmek için pek uygun değildir. Bundan dolayı halı, kilim, battaniye veya kalın bir ceket gibi ürünler için kullanılmaktadır. Çoğu zaman battaniyelik yün ip olarak da adlandırılmaktadır.
Kamgarn yün ipliği ise uzun ve ince yapıdaki yünlerin taranması ile elde edilmektedir. %100 yün ip olarak düşünülebilir. Orta kalınlıkta bir yün ipidir. Bu sayede sıcak tutma özelliği bulunmaktadır. Ştrayhgarn’a kıyasla pürüzsüz yapısı sayesinde kullanımı daha kolaydır. Ütü tutan özellikte olmaları özellikle kıyafet sektöründe kullanılmalarını sağlamaktadır. Hırkalık veya şapkalık ip olarak düşünülebilir. Pamuklu yün ip olarak da bulunabilmektedir. Bu durum daha da yumuşak bir doku elde edilmesini sağlamaktadır.
Son çeşit ise karışık içeriğe sahip olan yün ipleridir. Bu ip türleri, yüzde yüz yün ip formundan oluşmamaktadır. Akrilik iplerle karıştırılarak yapılmakta olup, diğer saf yün iplere göre daha uygun fiyatlıdır. Piyasada %25 yün %75 akrilik ip veya %50 yün %50 akrilik ip gibi karışık yünlü ip bulunabilmektedir. İnce yün ip olarak düşünülebilir. Akrilik yanı sıra farklı ham maddeden oluşan ipler ile de yün ip üretilmektedir. Piyasada kadife yün ip bulmak da mümkündür.
Üretim aşaması sırasında yapılan işlemler ile yün ipler keçe haline getirilebilir. Özellikle patik gibi çok sıcak tutması istenen kıyafetlerde yün keçe ip kullanılmaktadır.
Yün ip renkleri de çeşitlilik sağlayan bir diğer unsurdur. Yetişkinler için yapılacak ürünlerde pastel renk tercih edilirken çocuklar için yapılacak oran ürünlerde canlı renkli ipler tercih edilmektedir. Bu renkler arasında; beyaz, yeşil, pembe, kahverengi, gri, kırmızı, krem rengi, zümrüt yeşili, su yeşili, sarı, siyah, mor, mavi, fuşya, antrasit ve rengarenk iplerden oluşan ebruli rengi yer almaktadır. Her zevke uygun yün rengi bulmak mümkündür.
Yün İp Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Birçok farklı yün ipi çeşidi bulunması, yün ip alacak kişilerde kafa karışıklığına neden olabilir. Yün ip alınırken dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat edilerek bu kafa karışıklığı giderilebilir. Öncelikle, saf yün ipi bazı tenlerde kaşınma hissine neden olabilir. Sıcak tutması nedeni ile tercih edilmek istense de bu hissiyat rahatsızlık verebilir. Bu gibi durumlarda akrilik ile karıştırılmış ipler tercih edilebilir.
Bileklik, bere, eldiven gibi daha ince işçilik gerektiren ürünlerde ince yün ip tercih edilebilir. Kalın yün iplerin bükülebilmesi ve örülebilmesi zordur. Bu durum hem ürünün üretimini zorlaştırır hem de kullanıcıya rahatsızlık verebilir.
Yün ip ile yapılacak modele önceden karar verilmelidir. Bu sayede doğru kalınlıktaki ip ve şiş tercih edilebilir. Yeterli miktarda ip alınabilmesi için yapılacak modele yetecek kadar ip tahsis edilmelidir.
Yün ipin yumuşak ve bir o kadar sıcak tutması isteniyorsa pamuklu olanları veya merinos olanları tercih edilebilir. Bu ürünlere her yün satan yerde erişilemeyebilir. Bu gibi durumlarda internet alışverişinden faydalanılabilir.
Özellikle, çocuklar için yapılacak kıyafetlerde kullanılan ürünlerde ipin kalitesine dikkat edilmelidir. Kalitesiz ipler sebebi ile bebek cildi tahriş olabilir.
Yün ipler her sıcaklığa karşı dayanıklı olmayabilir. Bundan dolayı yapılan ürünlerin uygun sıcaklıklarda yıkanmasına özen gösterilmelidir.