Punch Yarn
Punch İpi Nedir?
Punch nakışlarının Eski Mısır’a kadar uzanan bir geçmişi bulunur. Son dönemlerde punch nakışları eğlenceli ve zevkli bir hobi olmasından dolayı, punch ipleri de oldukça ilgi görmektedir. Punch nakışı kendine özel olan bir iğne, kasnak ve ip ile yapılan el işidir. Punch nakışlarında kumaş üzerinde üç boyutlu şık bir görüntü sağlanmaktadır. Punch nakışlarında kumaş üzerine dikiş yapılmamaktadır. Delme iğnesi iğneyi yüzeyde tutmakta ve ipliği de kumaşa itmektedir. Punch nakışlarında kullanılan malzemelerden biri de punch ipi olmaktadır. Punch işlemesinde kullanılan iplikler diğer el örgülerinde kullanılan iplerden farklıdır. Kişilerin ihtiyaç ve zevklerine göre toka, yastık kılıfı, tablo gibi istenilen ürüne punch işlemesi yapılabilmektedir.
Punch İpi Çeşitleri
Punch nakışlarının işlenmesinde kullanılan ipler diğer el örgü iplerinden farklı olmaktadır. Nakışlarda katlarına ayrılmayan iplerin kullanılması nakış işini kolaylaştırmaktadır. Farklı türdeki el örgü ipleri ile yapılan nakışlarda zorluk yaşanabilmektedir. Punch nakışlarında kullanılan birçok farklı punch nakış ipi çeşidi bulunmaktadır. Domino Koton Perle %100 merserize içeriği çok rahat kullanım sağlamaktadır.
Kanaviçe, punch, etamin, Brezilya nakışı, Çin iğnesi ve Türk işi nakışlarında kullanımı mümkündür. Akrilik içerikli diğer bir nakış ipi çeşidi olan Etamin iş orlonu ile her türlü oya, kanaviçe, nakış ve punch işlemeleri yapılabilmektedir. %100 pak içerikli diğer bir ip çeşidi olan Knit Me Karnaval ile de her türlü el örgüleri, nakışlar, tığ işi örgüler, amigurumiler ve punchlar yapılabilmektedir. Tüylenme yapmaması sebebi ile tercih sebebidir.
Kolay ütülenebilen bir yapısı bulunmaktadır. Sonbahar, kış, ilkbahar ve yaz mevsimlerinde kullanılabilmektedir. Yabalı punch iplerinin simli yapısı parlak bir işleme yapılmasını mümkün hale getirmektedir. Punch nakışlarında kullanılabildiği gibi aynı zamanda diğer nakış işlerinde de işleme ipi olarak kullanılabilmektedir. Punch nakış ipleri ile istenilen incelik veya kalınlıkla işlemeler yapmak mümkündür.
Punch nakışlarında kişilerin isteğine bağlı olarak simli veya simsiz ipler kullanılabilmektedir. Oldukça geniş renk yelpazesine sahip olan punch nakış ipleri hemen hemen her el örgü ipi üretimi gerçekleştiren markada bulunabilmektedir. Kişiler kendi oluşturacakları punch nakışları için ilk önce en iyi punch ipini seçmeli ve daha sonra nakışlara başlamalıdırlar. Çünkü nakış için uygun olmayan punch ipleri sökülebilir ve nakışlarda bozulmalara sebebiyet verebilir.
Punch İpi Markaları
Punch nakışları eğlenceli ve zevkli bir hobi alanı olması sebebi ile kişilerin sıklıkla tercih ettiği bir nakış türüdür. Bu nedenle birçok farklı marka punch nakış ipi üretimi yapmaktadır. Kişilerin en sık tercih ettikleri punch ipi markaları şunlardır:
- Kartopu Punch İpi
1952 yılından beri el örgü ipliği sektörünün öncü firmaları arasında bulunan Kartopu markası gerek yurtiçi gerekse yurtdışı pazarlarında el örgü ipliği üretimlerine devam etmektedir. Bonip Tekstil San. ve Tic. A.Ş kuruluşu olan Kartopu her yaz ve kış sezonu için 50’yi aşkın ürün ve her ürün için ortalama 50 farklı renk çeşidi ile faaliyet durumundadır. Kartopu markası %100 akrilik içerikli olarak ürettiği punch nakış ipliklerinin üretimine devam etmektedir.
- Nako Punch İpi
1984 yılından beri modern ve entegre tesislerinde son teknolojide ürettiği el örgü ipleri ile sektörün önde gelen kuruluşları arasındaki yerini alan Alize markası punch ipi üretimi de yapmaktadır.
- Yarnart Punch İpi
Yarnart punch ipleri oldukça geniş renk skalası bulundurmaktadır. Özellikle amigurumi yapımlarında ve motifli örgülerde sıklıkla tercih edilen Yarnart punch ipleri pamuklu yapısı sayesinde her türlü örgü için kolaylık sağlamaktadır.
- Etrofil Punch İpi
Etrofil Punch ipleri %55 pamuk ve %40 akrilik içeriğe sahiptir. Amigurumi yapımında ve punch nakışlarında sıklıkla kullanılan bir ip çeşididir. Hem şiş hem de tığ ile örülmeye uygundur. Renk skalası oldukça geniş olan Etrofil punch ipleri Global Tekstil Standartlarına göre üretilmiştir. Etrofil punch ipleri ile örülmüş ürünlerin çamaşır makinesinde hassas yıkama yapılması önerilmektedir.
- Hello Punch İpi
%100 pamuklu merserize bir ip olan Hello punch ipi tığ işlerinde, örgülerde ve punch nakış işlerinde kullanılabilmektedir. Hello pamuk içerikli iplikler Oeko-Tex Standart 100 sertifikasına sahiptir. İplikte zararlı madde kullanımı bulunmamaktadır. Hello punch ipleri yerli üretimdir.
- Diva Punch İpi
Alize el örgü ipi markasına ait olan Diva punch ipleri %100 mikrofiber akrilik içeriklidir. Kullanımı ilkbahar ve yaz ayları için idealdir. Diva punch ipleri ile işlenen ürünlerin 30 dereceyi geçirmeden yıkanması ve serilerek kurutulmaları tavsiye edilmektedir. Oldukça geniş renk skalası bulunmaktadır.
Punch İpi Fiyatları
Punch ipi fiyatlarında temel belirleyici faktörler, punch ipinin markasının ne olduğu, ip karışımlarının hangi hammaddelerden oluştuğu ve ipin gramajıdır. %100 akrilik punch ipleri diğer ip karışımlarına göre daha ucuz olduğu için kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. %100 pak içerikli punch ipleri %100 pamuk punch iplerine göre fiyat olarak daha uygundur.
Sim ve polyester karışımlı punch ipleri fiyat olarak en uygun olan punch ipleridir. Online alışveriş sitelerinde bazı dönemlerde punch nakış ipleri indirime girebilmektedir. Bu indirim dönemlerinde satın almak çok daha avantajlı olmaktadır. Ayrıca tekli alımlara göre çoklu alımlar çok daha uyguna gelmektedir. Punch nakışı için gerekli malzemeleri ayrı ayrı almak yerine ”punch ip seti” temin etmek çok daha avantajlı olmaktadır.
Punch İpi Nasıl Olmalıdır?
Punch nakışları işlemek isteyen kişilerin merak ettiği konulardan biri punch nakış iplerinin nasıl olması gerektiği konusu olmaktadır. Punch nakışlarında amigurumi ipleri tercih edilmektedir. Genellikle pamuk ve akrilik karışımlı ipler kullanılmaktadır. Katlı ip olmamaları nedeniyle ipler ayrılmamakta ve birbirine takılmamaktadır. Bu da nakış işini oldukça kolay hale getirmektedir. Punch nakışlarında önemli diğer bir konu ise doğru iğneye doğru ipi seçme konusudur.
Yanlış seçilmiş ip ve iğneler nakış işini zorlaştıran bilmektedir. Halı ve yastık gibi fazla temasın olduğu ürünler için %100 yün iplikleri tavsiye edilmektedir.
Birçok markanın oldukça geniş renk yelpazesine sahip punch nakış ipleri bulunmaktadır. Punch için ip önerileri, punch nakışlarında sökülme sorunu yaşamamak için oldukça önemlidir. Punch nakışlarında simli punch ipleri, pamuklu örgü ipleri, kanaviçe veya etamin ipleri kullanılabilmektedir. Olası bir sökülme sorunu yaşamamak için şunlara dikkat etmek gerekmektedir:
- Seçilen iğne ve ipliğin kalınlık durumlarının birbirleriyle orantılı olması gerekmektedir. Kalın iğneye ince iplik takmak veya ince iğneye kalın iplik takmak kumaşın kasnaktan çıkmasına yol açabilmektedir.
- Punch nakışı yapma esnasında iğnenin çok fazla yukarı kaldırılması nakışın sökülüp bozulmasına neden olabilir.
- Punch için ip seçimi yapılırken dikkatli olunmalıdır. Punch nakışı için uygun olmayan iplikler sökülmeye yol açabilmektedir.
- İğne kumaşa saplanırken kalemin kesik olan kısmının nakışın gideceği yöne doğru bakması gerekmektedir.
Punch İpi Nereden Alınır?
Hobilerine zaman ayıran insanlar tarafından oldukça sık tercih edilen punch ipleri ile birbirinden şık pastel veya canlı nakışlar oluşturmak mümkündür. Punch ipleri ile her türlü havlu kenarı, paspas, koltuklar için şal, duvar dekoratif ürünleri, kırlent ve aksesuarlar yapılabilmektedir. Punch ipleri el örgü ipleri satan dükkanlardan, mağazalardan, tuhafiyecilerden kolaylıkla temin edilebilmektedir. Ayrıca birçok online alışveriş sitesinden de punch iplerine ulaşılabilmektedir. Online satın al sistemi kişilere zaman tasarrufu da sağlamaktadır.