Halat İp
Halat İp Nedir?
Halat ipi icat edildiği günden günümüze dek birçok alanda kullanım imkanı sağlamaktadır. Bu nedenle en sık tercih edilen ip çeşitleri arasında bulunmaktadır. Tarih öncesi dönemlerde kenevir, hindistan cevizi ve jüt gibi doğal liflerden yapılmıştır. Ancak günümüzde naylon ve çelik gibi sentetik maddelerden de halat ipi yapımı gerçekleştirilmektedir. Halat örülmüş lif halinde bulunmaktadır. Bükülebilen ve son derece sağlam olan yapısı çok çeşitli alanlarda kullanım imkanı sunmaktadır. Tarihteki ilk halat örneğine ise Fransa’nın güneybatısında yer alan Lascaux bölgesinde bulunan mağarada rastlanmıştır. Halat ipler avcıların avlarını bağlaması amacı ile kullanıldıkları için elverişli ve sağlam bir avcılık aracı durumundadır. Makineler yardımı ile halat iplerinin oluşturulması işleminden önce, halat ipler el ile dokunmaktaydı. Bu el ile örme işlemi son derece uzun ve zahmetli olmaktaydı. Ancak Antik Mısırlılar halat dokumasında kullanılmak üzere bir araç icat etmişler ve işlerini kolaylaştırmışlardır. Uzun halatlar oluşturabilen makineler halat fabrikalarında üretilmeye başlanmıştır. İngiltere’nin Chatham bölgesindeki savaş limanında bulunan halat fabrikası günümüzden 300 yıl öncesinden beri faaliyet durumundadır.
Halat İp Çeşitleri
Halat, doğal ve yapay liflerin bükülmeleri ve şerit şeklinde örülmeleri ile elde edilen uzun bir ip çeşididir. Halat ipleri sağlam yapılı ve son derece esnektir. Halat ip çeşitleri malzeme, işleme yöntemi ve örgü tekniği gibi unsurlar çevresinde çeşitlenmektedir. Hammadde, ürün içeriğini doğrudan etkileyen temel faktördür. Hasır halat iplerden kendir ve urgan halat ip modellerine kadar pek çok ürün satışa sunulmaktadır. Ana materyal türü ve halat imalat yöntemleri fiyatlandırmaya etki edebilmektedir. Çeşitliliği arttıran bir başka faktör ise renk tasarımıdır. Renkli halat ipleri, klasik ve doğal halat renginin özel teknikler yardımı ile boyanması sonucunda elde edilmektedir. Halat ipi çeşitleri şu şekildedir:
- Kendir Halat İp: Kendir ip, denizcilikte kullanılan halat ve kaba dokumaları üretmekte kullanılan gövdesinin dikliği ve içinin boşluğuyla bilinen bir lif türüdür.
- Jüt Halat İp: Jüt lifi kendine özgü altın ve ipeksi parlaklığa sahiptir. Dünyada bitkisel lifler arasında imalatı en ucuz olan iplik çeşididir. Jüt doğada çözünür ve çevre dostudur. Kaba lifler, çuval bezleri, halı tabanı yapımında, döküntü lifler ise döşemecilikte kullanılır. İnce lifler, doğal ve yapay liflerle karşılaştırılarak elbiselik ve perdelik kumaş yapımında kullanılır. Jüt, ayakkabı, çanta, aksesuar, inşaat, ilaç, tarım, ambalaj gibi birçok sektörde kullanılmaktadır.
- Hasır Halat İp: Kullanım alanı oldukça geniş olan hasır ip geri dönüşümlü ve çevre dostu malzemelerden üretilebilmektedir.Çoğu alanda kullanılan parçalar dayanıklı olması nedeniyle her sektörde tercih edilebilmektedir. Doğal dekoratif objelerin üretiminde ve süslemesinde kendine yer bulan materyaller, farklı uzunluk ve kalınlık seçenekleri ile mevcuttur. Hasır ip modelleri, kalınlıklarına ve renklerine göre çeşitlilik gösterir. 4 mm, 6 mm, 8 mm, 10 mm hasır ip seçenekleri kullanıcı ihtiyaçlarına göre farklı kalınlıklarda sunulur.
- Örgü Halat İp: Örgü halat ip farklı modelleri ile her alanda ihtiyaç duyulan bir iptir. Farklı boyutlarda ve gramajlarda bulunabilmektedir.Örgü halat ip dayanıklı ve sert bir yapıya sahiptir. Doğal görünümü ile her malzemeye ve dekora uyum sağlayabilmektedir. Ev dekorasyonu, süs eşya yapımında sıklıkla tercih edilebilmektedir.
- Pamuk Halat İp: %100 pamuk iplikten üretilmiş dayanıklı halat iptir. Ambalaj ve süslemelerde dekoratif unsur olarak kullanılabilecek naturel doğal pamuk halat ipidir. 250 gram, 500 gram, 1 kilogramlık sarımlar halinde satılmaktadır. Makrome, duvar süsü, örgü sepet, salıncak gibi birçok hobi amaçlı kullanıma uygundur.
- Makrome Halat İp: Makrome halat iplikler, bükümlü bir yapıya sahiptir. Bükümlü iplikler makrome projelerinde en çok tercih edilen ipliklerdendir. Üretim materyali, renkleri, kalınlıkları, uzunlukları açısından birbirinden ayrılan bu ipler sıklıkla tercih edilmektedir.
- Halat Kordon İp: Birçok alanda süsleme işlemi için kordon halat ip kullanılmaktadır. Farklı renk ve malzemelerden oluşan, farklı boylarda kordon ipler dekorasyon ürünleri yapımında kullanılabilmektedir. Aynı zamanda ince olanları bileklik yapımında kullanılabilmektedir.
- Doğal Halat İp: Farklı malzemelerden elde edilen doğal pamuk halat ipleri kullanım alanına göre tercih edilebilmektedir.
Halat İp Kalınlıkları
Halat ip modelleri malzeme, işlem ve örgü stili gibi unsurlar ile çeşitlenmektedir. Kendir, örgü, naylon, makrome, doğal halat ip gibi geniş bir çeşitliliğe sahiptir. Üretim teknikleri sayesinde, ipler daha sağlam bir forma kavuşabilmektedir. Bu özellik uzun süre kullanım ya da güçlü bir yapı kurma avantajları sağlamaktadır. Çeşitliliği arttıran bir başka seçenek ise renk tasarımıdır. Renkli halat ip çeşitleri doğal halat renginin özel teknikler yardımı ile boyanması sonucu elde edilmektedir. Halat ipi yumuşaklıkları ve halat ipi boyutları değişebilmektedir. Halat ip farklı biçimlere sahip objeleri kaplamak amacı ile kullanılacak ise, ince ve orta olarak tercih edilebilmektedir. 3 mm, 4 mm, 5 mm, 6 mm, 8 mm halat ip serileri daha yumuşak ve kolay biçimlendirilebilir oluşu ile öne çıkmaktadır. Halat ipi, ağır yük taşıması gereken çalışmalarda kullanılacak ise, 10 mm, 12 mm, 14 mm, 20 mm, 30 mm kalınlığa sahip olanlar tercih edilebilmektedir.
Halat İp Renkleri
Hasır ipi olarak da bilinen halat iplerinde en sık tercih edilen renkler siyah, gri ve mavi olmak üzere genellikle kendi doğal rengi de oldukça fazla kullanılmaktadır. Ancak çeşitli çalışmalarında renk kullanmak isteyen kişiler renkli halat iplerini de tercih etmektedirler. Sağlam esnek yapısı ile birbirinden şık ve rengarenk mumluklar, saksılıklar, bahçe minderleri, duvar süsleri, paspaslar ve sepetler yapılabilmektedir. Simli halat ipleri ile kendinden parlak ve canlı birçok çalışma tasarlanabilmektedir. En sık tercih edilen halat ipi renkleri şu şekilde belirtilebilir:
- Siyah
- Gri
- Mor
- Kırmızı
- Turuncu
- Yeşil
- Bordo
- Beyaz
- Gül Kurusu
- Sarı
- Mavi
- Kahverengi
- Krem rengi
- Gold
Halat İp Fiyatları
Halat ip fiyatlarında belirleyici faktörler halat ipinin hangi hammaddeden oluştuğu ile halat ipinin gramajıdır. Kişiler istedikleri takdirde kilo ile halat ip alabilmektedirler. Halat iplerinin milimetresi büyüdükçe fiyatlandırma da artmaktadır. Ancak halat ipi fiyatları ortalama bütçe için idealdir. Halat ipleri hobi malzemeleri satışı yapılan mağazalardan kolaylıkla temin edilebilmektedir. El örgü ipliği satışı gerçekleştiren firmaların internet siteleri üzerinden de online olarak halat ipi satın alınabilmektedir. Toptan halat ip satan online sitelerden ya da dükkanlardan da uygun fiyata halat ip alınabilmektedir.
Halat İp İle Neler Yapılır?
Halat iplerinin son derece sağlam ve esnek yapısı ev dekorasyonunun birçok farklı alanında kullanılmasına imkan vermektedir. Halat ipinin işlevsel ve kullanışlı yapısı ve oldukça geniş renk skalası halat ipini en sık tercih edilen iplerden biri haline getirmektedir. Halat ipleri ile ev dekorasyonunda kullanılabilecek mumluk, paspas, duvar süsü, sepet, saksılık, gazetelik gibi birçok farklı çalışmada kullanılabilmektedir. Halat ipinin başlıca kullanım alanları şu şekildedir:
- Kapı süsü
- Lamba
- Sepet
- Salıncak
- Runner
- Saksı
- Avize
- Amerikan servis
- Abajur
- Kilim
- Çanta
- Bileklik
- Supla
Halat İp Nerede Satılır?
Kapı süsü, paspas, masa örtüsü, abajur, bileklik gibi ürünlerin yapımına imkan veren halat ipleri ile 3 büküm pamuk halat ipler tüm el örgü ipliği satışı gerçekleştiren tuhafiye dükkanlarından ve mağazalardan temin edilebilmektedir. El örgü ipliği satışı gerçekleştiren firmalardan online alışveriş yöntemi ile de temin edilebilen halat ipi indirim dönemlerinden faydalanılarak uygun fiyatlara temin edilebilmektedir. Popüler online alışveriş sitelerinde de halat ipi satışı yapılmaktadır. Online satın alma yöntemi kişilere büyük zaman tasarrufu sağlaması nedeni ile sıklıkla tercih edilmektedir.