Sırala
Toplam 128 ürün görüntüleniyor.

İğne Nedir?

İğnenin temel işlevi dikiş dikmeyi sağlamaktır. Dikiş iğneleri ince, sivri uçlu ve bir ucunda dikiş ipliğinin geçmesini sağlamak için delik bulunan çelik araçlardır. Dikiş iğneleri tarih boyunca insanların temel gereksinimlerinden biri olan giyinme ihtiyacını karşılamaları nedeni ile önemli bir konumda olmuştur. Taş Devri’nde kişiler giyeceklerini oluşturabilmek amacı ile hayvan kemiklerini iğne olarak kullanmışlardır. Ancak 18. yüzyılda tekstil sektöründe bazı değişimler yaşanmıştır. 1755 yılında Charles Fredrick Weisenthal dikiş iğnesini tasarlamıştır. 1790 yılında ise Thomas Saint tarihteki ilk dikiş makinesini icat etmiştir. 19. yüzyılın başlarında çok sayıda mucit dikiş makinelerini geliştirmeye çalışmıştır. Günümüzde evlerde kullanılan dikiş makinelerini geliştiren insan Barthelemy Thimonnier’dir.

Tekstil sektörünün temel malzemelerinden biri olan dikiş iğneleri, dikiş makinelerinin olabilecek en üst düzeyde performans gösterebilmeleri için çok önemlidir. İğnelerin temel işlevi dikişlerin en iyi şekilde yapılmasını sağlamaktır. Dikişin kalitesini, estetiğini ve dayanıklılığını arttıran temel unsur da iğnedir. Yeni kumaş türlerinin ortaya çıkması, yeni dikiş makinelerinin üretilmesi ve mevcut hızlarının artması birçok iğne çeşidinin üretilmesine neden olmuştur. Dikiş iğnelerinin temel özellikleri şu şekilde belirtilebilir:

  • Dikiş iğneleri, dikiş ipliğinin kumaş içinden geçebilmesi için yol oluşturmaktadırlar.
  • İğneler, ipliği kumaş içerisine taşımakta ve ilmek oluşumunu sağlamaktadır.
  • İğneler, iğne ipliğinin ilmek içerisinden geçirilmesini sağlamaktadır. 

İğne Çeşitleri

Tekstil sektörünün hızla modernleşmesi ve yeni kumaşların, el örgü iplerinin ortaya çıkması ile iğne çeşitlerinin sayısı da artmıştır. Dikiş yaparken, dikişe uygun olan iğnenin seçilmesi çok önemlidir. Dikiş iğnesinin doğru seçimi meydana getirilen dikişin kusursuz ve sağlam olmasını sağlamaktadır. Yanlış seçilen dikiş iğneleri dikişlerde bazı problemler ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Piyasada çok çeşitli dikişlerde kullanılmak üzere tasarlanmış olan dikiş iğnesi bulunmaktadır. İğne çeşitleri şu şekilde belirtilebilmektedir:

  • Punch iğnesi
  • Çengelli iğne
  • Toplu iğne
  • Dikiş makinesi iğnesi
  • Boncuk iğnesi
  • Etamin iğnesi
  • Yorgan iğnesi
  • Kanaviçe iğnesi
  • Amigurumi dikiş iğnesi
  • Yün dikiş iğnesi
  • Çatal iğne

Piyasada kullanılan birçok iğne çeşidi kullanılmaktadır. Punch iğneleri, punch nakışları için olmazsa olmaz unsurlardan biridir. Bir kasnak yardımı ile gerilmiş kumaş üzerine işlenen punch nakışları havlu kenarı, duvar halısı, paspas, koltuk şalı ve kırlent gibi tasarımlarda kullanılabilmektedir. Piyasada satılan punch iğnesi seti ile çok farklı tasarımlar oluşturmak mümkün olmaktadır. Çengelli iğneler ise bir ucu diğer ucundaki yuvaya geçirilerek sabitlenen, kumaş veya kağıt gibi bir yere tutturulma görevi olan kancalı iğne çeşididir. Piyasada çengelli iğnelerin birçok farklı ihtiyaca göre kullanılmak üzere tasarlanmış numaraları bulunmaktadır. Toplu iğne iki maddeyi birbirine tutturma işlevi olan, ucu sivri, uzun bir metal araçtır. Toplu iğneler dikiş esnasında çeşitli amaçlarda kullanılmaktadır. Toplu iğne kullanımında temel amaç dikiş öncesinde kumaşı sabit tutmaktır. Kimi durumlarda kumaşı keserken veya kumaşı geçici olarak tutturmak için de son derece işlevsel bir araçtır. Çatal iğne ise toplu iğnenin süs olarak kullanılan renkli bir çeşididir. Genellikle kadınlar süs aracı olarak yakalarında kullanmaktadır. Dikiş makinesi iğnesi seçimi ise kumaşın cinsine göre yapıldığında, dikişin kusursuz görünmesini ve son derece sağlam olmasını sağlamaktadır. Singer dikiş iğneleri çeşitli gruplara ayrılmaktadır. Bu gruplar; jarse iğnesi, dikiş iğnesi, kot iğnesi, overlok iğnesi ve çift iğnedir. Dikiş makinesi iğnelerinin çeşitliliğinin olması “Dikiş makinesi iğnesi nerede satılır?” sorusunu gündeme getirmektedir. Dikiş makineleri için olmazsa olmaz bir unsur durumunda olan dikiş makinesi iğneleri her türlü el örgü ipliği satışı gerçekleştiren firmadan rahatlıkla temin edilebilmektedir. Boncuk iğneleri “karnı yarık” iğne olarak da bilinmektedir. Boncuk iğnesi boncuk diziminde, inci kristal ve diğer tüm işlemelerde kullanılabilecek bir iğne çeşididir. El işi hobilerine yönelen herkesin vazgeçilmez araçlarından biridir. Çünkü hemen hemen her el işinde rahatlıkla kullanılmaktadır. Etamin iğneleri normal iğnelerin aksine ucunun sivri olduğu değil, küt olduğu bir iğne türüdür. Normal dikiş iğnelerine göre daha büyük olmaktadır. Kumaş çeşitleri ve etamin üzerine nakış yapmak amacı ile kullanılmaktadır. Bir diğer iğne çeşidi olan yorgan iğneleri yorgan dikmeye yarayan son derece kalın iğnelerdir. Yorgan iğnesi uzun dikiş iğnesi olarak bilinmektedir. Amigurumi örgülerinde ise örgü tığı ve sık iğne tekniği kullanılmaktadır. Amigurumi yapımında kullanılan sabitleme iğneleri piyasada kolaylıkla bulunabilmektedir.

İğne Markaları

Dikişlerin temel unsurları durumunda olan iğnelerin birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Birçok farklı amaç ile kullanılabilen dikiş iğnesinin doğru seçimi, dikişin kaliteli ve sağlam olmasını ve kusursuz görünmesini sağlamaktadır. Piyasada birçok farklı marka farklı amaçlar için kullanılan çeşitli dikiş iğneleri üretimi gerçekleştirmektedir. Piyasada farklı işlevleri olan amigurumi iğnesi, büyük iğne, küçük iğneler, yün iğnesi, çengelli iğne, kanaviçe ve punch iğnesi, büyük dikiş iğnesi, süslü iğneler, plastik iğne, eğri dikiş iğnesi, renkli iğneler gibi birçok farklı iğne çeşidi bulunmaktadır. Ayrıca dikiş makinesi seti olarak da markalar satış yapmaktadırlar. İğne çeşitleri üretimi gerçekleştiren markalar şu şekilde belirtilebilir:

  • Yabalı
  • DMC
  • Singer
  • Sultan



İğne Numaraları

Dikiş iğnesi numaralarına dikkat etmek dikişin kusursuz ve sağlam olmasını sağlamaktadır. Dikiş iğnesi numaraları iğnenin ambalaj kısmında belirtilmektedir. Kumaşın kalınlığına uygun iğnenin seçilmesi dikişte kasılma ve büzülme gibi sorunların önüne geçmeyi sağlamaktadır. Dikiş iğnelerinde iğne ambalajı üzerinde belirtilen 9, 11, 14, 16, 18 gibi numaralar iğne numarasını belirtmektedir. 9 numaralı singer iğneler ile ipek ve şifon gibi ince kumaşlar için uygundur. 11 numara krep, viskon ve poplin gibi kumaşlarda, 14 numara gabardin gibi tok kumaşlarda, 16 numara keçe, kaşe gibi manto dikimlerinde, 18 numara ise çadır kumaşı gibi sert kısımlarda kullanılabilmektedir. Tüm iğne çeşitlerinin üzerinde dikişe uygun olan numara belirtilmektedir. İğne seçimi bu doğrultuda yapıldığında dikiş çok daha kusursuz gö

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.